Katarzyna Zacharewicz

Ile kalorii powinna spożywać kobieta w ciąży?

Odpowiednia podaż kalorii w diecie ciężarnej kobiety jest niezwykle istotna. Nie oznacza to  jednak, że potrzeby energetyczne w ciąży są na tyle wysokie, by pojawiała się konieczność stosowania diety o znacząco podwyższonej kaloryczności.

Ile kalorii powinna spożywać kobieta w ciąży?

Szacuje się, że w I trymestrze ciąży podaż kalorii nie powinna być wyższa niż 150 kcal w stosunku do okresu poprzedzającego ciąże. Od II trymestru ciąży nadwyżka kalorii powinna oscylować w granicach: 360 kcal w II trymestrze i 475 kcal w III trymestrze. W praktyce oznacza to tylko niewielki wzrost spożycia pokarmu w trakcie trwania całej ciąży.  W tym szczególnym dla kobiet okresie, dieta nie wymaga żadnych istotnych rewolucji kalorycznych, lecz przede wszystkim musi się charakteryzować bardzo dużą wartością odżywczą. Jednak przywiązywanie uwagi do samych kalorii nie zawsze jest słuszne. Ze względu na różne okoliczności, podaż kalorii na danym etapie ciąży musi być często modyfikowana i dostosowana do określonej sytuacji, co nie zawsze będzie spójne z przyjętymi normami dla kobiet w ciąży. Ustalając aktualne zapotrzebowanie energetyczne należy brać także pod uwagę inne czynniki jak:

  • obecną masę ciała,
  • dotychczasowy sposób odżywiania,
  • akceptację określonej objętości pożywienia,
  • samopoczucie, inne.

Celem diety powinno być nie tyle skupianie się na samej kaloryczności diety, co przede wszystkim dążenie do poprawy jakości żywienia poprzez urozmaicenie jadłospisów oraz uwzględnianie produktów wysoko odżywczych i nisko przetworzonych.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Masa noworodka

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Waga noworodka w dużej mierze uzależniona jest od masy ciała kobiety przed zajściem w ciążę jak również przyrostu wagi w trakcie jej trwania.

czytaj więcej

Urozmaicenie diety w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

W trakcie przebiegu ciąży niezwykle istotne jest zapewnienie odpowiedniej różnorodności pokarmów.

czytaj więcej
POKAŻ